perjantai 25. toukokuuta 2012

Tärkeä kalium

Kalium on yksi tärkeimmistä kivennäisaineista joita ihmiskeho tarvitsee pysyäkseen terveenä. Sitä tarvitaan kudosten rakennusaineeksi ja sen saanti olisikin tärkeä turvata lapsilla. Sisäelinten kasvu, normaaliin kasvuun liittyvät kehonsisäiset toiminnot ja kuluneiden kudosten korvaaminen uusilla riippuvat riittävästä, jokapäiväisestä kaliumin saannista. Se on myös osaltaan säätelemässä kehon happo-emästasapainoa.

Kaliumin tarvetta kasvattavat mm. teollisuuden, tiheän asutuksen ja liikenteen aiheuttamat saasteet jotka rasittavat kehoa ja aiheuttavat happosateita jotka huuhtovat ravinteet maasta syvemmälle maaperään pois kasvien ulottuvilta. Ravintotottumuksemme ovat muuttuneet aikojen saatossa ja arkipäiväämme kuuluvat pitkälle prosessoidut elintarvikkeet joilla ei ole paljoa ravintoarvoa. Kaliumin puute johtaa hidastuneeseen solujen uusiutumiseen ja siten ennenaikaiseen vanhenemiseen. Ihmisen vanhetessa kaliumin tarve kasvaa.

Kaliumin puute voi aiheuttaa mm.

- lihaksia ja luita, etenkin ristiselkää särkee ilman syytä
- hetkellinen huimaus ylös noustessa
- keho tuntuu väsyneeltä ja haluttomalta
- hiukset eivät kiillä
- päänahka kutisee, hilseilee ja hiukset harvenevat
- silmät herkistyvät
- kädet ja jalat tuntuvat kylmiltä
- kynsien heikko kunto
- känsiä ja liikavarpaita muodostuu helposti
- taipumus ummetukseen
- haavat ja mustelmat paranevat hitaasti
- elohiiri silmäluomessa tai suupielessä
- kärsivällisyys ja keskittymiskyky heikkenee
- alkoholin liiallinen käyttö

Yksi hyvä kaliumin lähde on omenaviinietikka. Se sisältää kaliumin ohella monia mineraaleja sekä hivenaineita. Omenaviinietikasta hivenaineet imeytyvät helposti kehoon omenaviinietikan sisältämän omenahapon ansiosta. Omenaviinietikka edistää ruuansulatuselimistön ja siten koko kehon terveyttä.

Suurin osa kauppojen omenaviinietikoista on joko tislaamalla valmistettuja etikoita tai synteettisiä, tervasta poltettuja väkiviinaetikoita. Näistä etikoista ravintoaineet ovat tuhoutuneet. Halutessasi hyvää etikkaa, valitse suodattamaton ja pastöroimaton elävä etikka. Esimerkiksi Bragg tai Raw Health.

Omenaviinietikasta voi lukea lisää kirjasta Kansanparannustaito. Siinä omenaviinietikan hyötyjä on esitetty monin eri kokein ja kokemuksin. Kirjassa on myös tietoa mm. hunajasta, levästä ja jodista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti